sâmbătă, 7 mai 2016

Manualele digitale

Impactul manualelor  digitale asupra educatiei




      "Introducerea manualelor digitale este un pas necesar spre modernitate, o adaptare a sistemului de invatamant la lumea tehnologiei si la ceea ce se intampla in mod concret in viata generatiilor actuale de copii.

Practic, prin intermediul manualelor digitale, scoala romaneasca se apropie de elevi si raspunde mai bine nevoilor si asteptarilor acestora.Faptul ca din aceasta toamna elevii claselor I si a II-a vor avea manuale noi, inclusiv in format digital, marcheaza o noua pagina in istoria educatiei romanesti. Acesta este un moment important in evolutia scolii si in dezvoltarea societatii romanesti."(declaratie a ministrului educatiei - sursa >>)

        
        Începând cu anul şcolar 2014/2015, Ministerul Educaţiei Naţionale va asigura elevilor claselor I și a II-a manuale digitale pentru comunicare în limba română, comunicare în limba maternă, matematică şi explorarea mediului, limba modernă şi religie.Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice.Noile manuale sunt parte a procesului de modernizare a educaţiei, de adaptare a ei la realităţile societăţii contemporane.Procesul de actualizare şi modernizare a manualelor se desfăşoară în paralel cu revizuirea programelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar. Manualele pentru clasele I şi a II-a sunt, aşadar, o consecinţă firească a aplicării noului curriculum.

   Manualele digitale trebuie să îmbogăţească procesul educaţional cu activităţi multimedia interactive. Manualul digital cuprinde integral conţinutul manualului tipărit, având în plus (sau în locul ilustraţiilor de pe hârtie) elemente specifice precum: exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări care, prin utilizare, aduc un plus de profit cognitiv. Manualele sunt utilizate în procesul de predare-învățare-evaluare atât individual, cât şi în activităţi de grup.
                                       romania tv.ro

Scoala altfel

"Şcoala Altfel", o săptămână fără presiunea clopoţelului 



Opinii și percepții asupra acestui program

            
            Atmosfera din "săptămâna altfel", o premieră pentru învăţământul românesc, a fost una specială, fiind trăită atât de elevi, cât şi de profesori cu sentimentul câştigării unor experienţe noi.

         
          "În contextul celor trei săptămâni de la începutul anului şcolar irosite cu nişte teste predictive care nu-şi vor dovedi vreodată relevanţa, a unor zile de iarnă târzie care au închis porţile multor şcoli, această «săptămână altfel» se plasează nepotrivit în calendarul anului şcolar.
 Dar, având un orar echilibrat construit, cu cinci zile de activităţi variate pentru toate clasele - activităţi în şcoală - acordarea primului ajutor, educaţie pentru sănătate, workshop-uri de alegere a carierei şi anti-violenţă sau vizionare de filme româneşti şi străine, şi în aer liber - jocuri şi competiţii sportive, promenade culturale prin Bucureşti, Sibiu, Hunedoara, săptămâna aceasta îşi arată beneficiile prin implicarea deopotrivă a profesorilor şi a elevilor, în vederea demonstrării, sistematizării, aplicării, consolidării «pe teren» a cunoştinţelor deja predate sau discutate la clasă" spunea un profesor de biologie.

           "Indiferent de ce meserie o să avem în viitor, fie că o să devenim medici, jucători de fotbal sau avocaţi, ar trebui să nu ne mărginim la a fi doar atât. Idealul oricăruia dintre noi trebuie să fie un om universal cu multiple cunoştinţe şi abilităţi. Proiectul «Şcoala Altfel» ne-a învăţat exact ce anume avem de făcut în această privinţă. Ne-a fost foarte greu să ne hotărâm la ce activităţi să participăm: puteam să învăţăm despre acordarea primului ajutor, să vizionăm filme în limba franceză, să jucăm volei sau şah şi multe altele. Indiferent de activitatea pe care o alegeam, ştiam cu certitudine că vom avea ceva de învăţat în orele petrecute acolo.

Am învăţat cât de important este ajutorul imediat pe care îl putem da unei persoane aflate în pericol şi că ne putem întâlni cu această situaţie oricând, iar acum suntem pregătiţi atât teoretic cât şi practic. Am învăţat că trebuie să alegem cu foarte mare responsabilitate drumul pe care îl vom urma în viaţă şi că, indiferent de ce carieră o să avem, banii nu trebuie să fie un scop, ci doar un mijloc. Vizitele la operă, la teatru sau la muzee ne-au atras atenţia asupra nevoii de cultură, asupra faptului că există o lume şi dincolo de Facebook. Activităţile desfăşurate în cadrul acestei săptămâni ne-au dat ocazia să învăţăm lecţii importante, lecţii care, pe măsură ce vor fi aprofundate, ne vor ajuta să ne formăm ca oameni", a spus Cătălin, elev în clasa a XI-a.

            Nici elevii din clasele mai mici nu au pierdut o săptămână, ci au învăţat lucruri noi, au mers în locuri pe care nu le-au mai văzut până atunci, s-au jucat, au vizitat muzee, au vizionat filme, au aflat cum sunt fabricate unele obiecte, au încondeiat ouă sau au plantat flori şi copaci.



            "Şcoala altfel" poate fi dovada că atât profesorii, cât şi elevii sunt în căutarea unei relaţii umane, prietenoase, relaxate, în care chiar şi cele mai grele lecţii pot deveni simple.
                                                                       
sursa: mediafax.ro

Scoala altfel

„Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”

       Programul numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” este dedicat activităților educative extracurriculare și extrașcolare. În perioada alocată acestui program nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura în conformitate cu un orar special.(sursa >>)
          
          Educaţia unui copil nu se realizează doar într-un cadru formal, în cadrul grădiniţelor şi a şcolilor, ci şi prin activităţi extracurriculare şi extraşcolare. Acest lucru îşi propune şi programul de o săptămână „şcoala altfel”. 

           În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare.


        Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.(sursa >>)

marți, 29 martie 2016

Violenta in gradinita/scoala




„A lupta contra violenţei şcolare înseamnă a ameliora calitatea relaţiilor şi a comunicării între toate persoanele angrenate în actul educaţional.”   
                                                                                                      Dardel Jaouadi





   Violenţa umană este, fără îndoială, una dintre temele recurente ale societăţilor contemporane. Preocuparea pentru manifestările de violenţă, dilemele privind creşterea criminalităţii şi a cauzelor ei, strategiile de prevenire şi combatere a acestor fenomene reprezintă subiecte de reflecţie pentru lideri de opinie, politicieni, jurnalişti şi, mai ales, pentru cercetători din diferite domenii ale ştiinţelor sociale.(link>>)
         Violenta in scoli este, din pacate, un adevar al societatii noastre. Se manifesta in diferite forme iar scoala devine spatiul in care conflictele dintre elevi sau dintre elevi si adulti evolueaza. Acest tip de violenta se poate manifesta verbal, psihic sau fizic.
      Cele mai multe dintre violentele petrecute in mediul scolar, in Bucuresti, sunt lovirile; motivele acestora sunt puerile si nu justifica cu nimic violenta. S-au observat scoli in care violenta a devenit un fel de traditie sau un obicei – poate sa fie vina scolii, sau a managementului/ a sistemului de paza, sau a zonei in care se afla scoala. Ne-am astepta insa ca, indiferent de importanta pe care o dau educatiei, toti sa-si doreasca siguranta copiilor. Acest tip de violenta produce urmari atat fizice cat si psihice.



Definirea violenţei şcolare este un proces continuu

   Una dintre definiţiile mai cuprinzătoare este cea a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după care violenţa înseamnă „ameninţarea sau folosirea intenţionată a forţei fizice sau a puterii contra propriei persoane, contra altuia sau contra unui grup, unei comunităţi care antrenează sau riscă puternic să antreneze un traumatism, un deces sau daune psihologice, o dezvoltare improprie sau privaţiuni.”

VIOLENŢA ESTE PREZENTĂ ÎN PESTE 75% ŞCOLI DIN ROMÂNIA!!!!! 

      Unul dintre factorii care poate afecta comunicarea şi relaţiile ce se stabilesc în acest mediu este violenţa şcolară. Dardel Jaouadi spune: lupta împotriva violenţei şcolare are ca rezultat ameliorarea relaţiilor şi a comunicării între persoanele implicate în activitatea educaţională. Acest lucru este esenţial pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale, care au ca scop formarea de personalităţi armonioase, active şi creatoare, în concordanţă cu cerinţele individuale şi sociale.(sursa>>)



duminică, 27 martie 2016

Drepturile de autor in mediul virtual







       Legea copyright-ului,legea 8/1996,(link>>) împiedică folosirea neautorizată ca reproducerea,republicarea sau obținerea de foloase materiale a materialelor ce se supun acestei legi. Proprietarul de drept al materialului în cauză poate autoriza reproducerea elecronică sau sub orice altă formă,multiplicarea și distribuirea acestuia.
Când un anume autor încalcă legea copyright-ului acesta comite o infracțiune.
Această lege prevede că autorul unei opere (literară, artistică, muzicală etc.) să dețină dreptul asupra respectivei opere pe toată durata vieții sale, plus încă 70 de ani. Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului. În cazul operelor realizate prin colaborarea mai multor autori, drepturile de autor expiră la 70 de ani de la moartea ultimului dintre aceștia. În cazul operelor publicate sub pseudonim, sau anonim, dreptul de autor durează 70 de ani de la publicarea respectivei opere. Legea se aplică și pentru operele create înainte de publicarea legii, dar numai dacă perioada de protecție n-a expirat, conform legislației anterioare.


Internetul și drepturile de autor-poze,fotografi

       Fotografia este unul dintre principalele elemente prin care se dă conținut unui site web.Exploatarea unei opere prin intermediul internetului este o formă de comunicare publică conform definiției din art.15 din legea dreptului de autor.Trebuie știut că portretul unei persoane nu poate fi utilizat decât cu acceptul acesteia. Această regulă nu se aplică persoanelor publice surprinse cu ocazia activităților publice, precum și în cazul în care portretul persoanei este doar un detaliu al unei imagini de ansamblu. De asemenea, consimțământul este considerat implicit pentru persoanele care sunt de profesie fotomodel.

     În cazul fotografiilor, spre deosebire de alte categorii de opere protejate, dacă sunt realizate ca urmare a îndeplinirii sarcinilor de serviciu sau la comandă prezuma că drepturile patrimoniale de autor apartin angajatorului pe o perioada de 3 ani. Legea nu arată de când curge acest termen de la data nașterii dreptului de autor, adică de la data la care opera a fost concretizata si a devenit susceptibila de a fi adusă la cunoștința publică. Prin convenție între părți pot fi stabilite și alte termene.

     Internetul,drepturile de autor și pirateria sunt subiecte din ce în ce mai studiate și analizate în ultimul timp la nivel global.Sunt problemele cu care ne confruntăm foarte des ,în diverse circumstanțe. Internetul reprezintă pentru fiecare dintre noi mai mult decat o sursă de informații.


Infracțiuni săvârșite pe internet


Principalele infracţiuni săvârşite pe Internet  privesc încălcarea drepturilor de autor–referitor la protecţia programelor,informaţiilor, bazelor de date etc.,fraudele informatice,accesul neautorizat la sistemele informatice şi alte infracţiuni săvârşite prin intermediul reţelelor de comunicaţii.

     
       Infracţiunile informatice ar putea fi clasificate,în opt categorii: 

1) frauda informatică – constând în orice ingerinţă într-un sistem informatic care îi influenţează rezultatul, cauzând prin aceasta un prejudiciu, cu intenţia de a obţine un avantaj material pentru sine sau pentru altul; 
2) falsul informatic; 
3) fapte care prejudiciază datele sau programele pentru calculator; 
4) sabotajul informatic; 
5) accesul neautorizat; 
6) intercepţia neautorizată; 
7) reproducerea neautorizată a unui program de calculator protejat; 
8) reproducerea neautorizată a unei topografii. 

      Pentru că fiecare dintre noi are acces liber la internet,societatea în care trăim a ajuns să uite ce înseamnă să pretuiești cu adevărat o operă de artă.Fără să realizăm suntem complicii pirateriei pe internet,plagiem și nu mai avem plăcerea de a merge la un film sau la o piesă de teatru ci pur și simplu "downloadăm" de pe anumite site-uri de internet.





marți, 1 martie 2016

Despre mine






           Numele meu este Stoica Ana-Maria 



            Sunt o persoana empatică si îmi place sa ajut. Îmi place să lucrez cu copiii,de aceea îmi doresc să lucrez în învățământ.
          Sunt  comunicativă,iar in grupurile de prieteni îmi place să-mi spun punctul de vedere. 
           Am simțul umorului,dar când vine vorba de muncă totul devine serios.Îmi place să  călătoresc,ador vacantele la munte, însă nu exclud marea.

          Asteptarile mele în ceea ce priveste  laboratorul IAC sunt:

  • crearea mijloacelor didactice în format electronic, utile în învățământ. 
  • să învăț lucruri utile care să mă ajute în cariera mea. 
  • informațiile să fie bine structurate și bine transmise. 
  • învățarea în ritm propriu. 
  • să stimuleze creativitatea. 


" Tehnologia este un mod de a organiza universul astfel încât omul să nu fie nevoit să-l experimenteze."
Max Frisch