Legea copyright-ului,legea 8/1996,(link>>) împiedică folosirea neautorizată ca reproducerea,republicarea sau obținerea de foloase materiale a materialelor ce se supun acestei legi. Proprietarul de drept al materialului în cauză poate autoriza reproducerea elecronică sau sub orice altă formă,multiplicarea și distribuirea acestuia.
Această lege prevede că autorul unei opere (literară, artistică, muzicală etc.) să dețină dreptul asupra respectivei opere pe toată durata vieții sale, plus încă 70 de ani. Drepturile de autor se moștenesc de către urmașii legali ai autorului. În cazul operelor realizate prin colaborarea mai multor autori, drepturile de autor expiră la 70 de ani de la moartea ultimului dintre aceștia. În cazul operelor publicate sub pseudonim, sau anonim, dreptul de autor durează 70 de ani de la publicarea respectivei opere. Legea se aplică și pentru operele create înainte de publicarea legii, dar numai dacă perioada de protecție n-a expirat, conform legislației anterioare.
Internetul și drepturile de autor-poze,fotografi
Fotografia este unul dintre principalele elemente prin care se dă conținut unui site web.Exploatarea unei opere prin intermediul internetului este o formă de comunicare publică conform definiției din art.15 din legea dreptului de autor.Trebuie știut că portretul unei persoane nu poate fi utilizat decât cu acceptul acesteia. Această regulă nu se aplică persoanelor publice surprinse cu ocazia activităților publice, precum și în cazul în care portretul persoanei este doar un detaliu al unei imagini de ansamblu. De asemenea, consimțământul este considerat implicit pentru persoanele care sunt de profesie fotomodel.
În cazul fotografiilor, spre deosebire de alte categorii de opere protejate, dacă sunt realizate ca urmare a îndeplinirii sarcinilor de serviciu sau la comandă prezuma că drepturile patrimoniale de autor apartin angajatorului pe o perioada de 3 ani. Legea nu arată de când curge acest termen de la data nașterii dreptului de autor, adică de la data la care opera a fost concretizata si a devenit susceptibila de a fi adusă la cunoștința publică. Prin convenție între părți pot fi stabilite și alte termene.
Internetul,drepturile de autor și pirateria sunt subiecte din ce în ce mai studiate și analizate în ultimul timp la nivel global.Sunt problemele cu care ne confruntăm foarte des ,în diverse circumstanțe. Internetul reprezintă pentru fiecare dintre noi mai mult decat o sursă de informații.
Infracțiuni săvârșite pe internet
Infracţiunile informatice ar putea fi clasificate,în opt categorii:
1) frauda informatică – constând în orice ingerinţă într-un sistem informatic care îi influenţează rezultatul, cauzând prin aceasta un prejudiciu, cu intenţia de a obţine un avantaj material pentru sine sau pentru altul;
2) falsul informatic;
3) fapte care prejudiciază datele sau programele pentru calculator;
4) sabotajul informatic;
5) accesul neautorizat;
6) intercepţia neautorizată;
7) reproducerea neautorizată a unui program de calculator protejat;
8) reproducerea neautorizată a unei topografii.
Pentru că fiecare dintre noi are acces liber la internet,societatea în care trăim a ajuns să uite ce înseamnă să pretuiești cu adevărat o operă de artă.Fără să realizăm suntem complicii pirateriei pe internet,plagiem și nu mai avem plăcerea de a merge la un film sau la o piesă de teatru ci pur și simplu "downloadăm" de pe anumite site-uri de internet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu